Ce este Distonia?

Distonia este o tulburare neurologică a mişcării corpului care se manifestă prin contractură musculară, spasme involuntare, cauzând răsuciri frecvente sau posturi anormale şi care nu pot fi controlate voluntar.

 

Distonia nu este o boală, ci este este o tulburare neurologică descrisă printr-un set de simptome care au diferite cauze. Unele forme de distonie pot afecta o anumită parte a corpului, cum ar fi gâtul, faţa, maxilarul, ochii, limba sau corzile vocale. Aceste simptome sunt  cauzate de funcţionarea anormală a ganglionilor bazali, care sunt situaţi la baza creierului. Aceşti ganglioni au rolul de a coordona mişcările. Încă nu se cunosc mecanismele care duc la această funcţionare anormală, dar se presupune că este o tulburare a diferiţilor compuşi chimici denumiţi „neurotransmiţători”, care transmit informaţii de la o celulă nervoasă la alta.

 

Când este afectată doar o parte a corpului se numeşte distonie focală. Când sunt afectate două sau mai multe grupe musculare învecinate ale corpului se numeşte distonie segmentară (de exemplu sunt afectate în acelaşi timp gâtul, umărul şi braţul de pe aceeaşi parte), iar când sunt afectate două sau mai multe grupe musculare neînvecinate ale corpului se numeşte distonie multifocală (de exemplu ochii şi corzile vocale). Când sunt afectate simultan mai multe părţi ale corpului cum ar fi membrele, trunchiul şi alte părţi poartă denumirea de distonie generalizată. Când sunt afectaţi doar muşchii de pe o singură parte a corpului se numeşte hemidistonie.

Cauzele distoniei

Chiar dacă formele de distonie sunt diferite, acestea au în comun mişcări repetitive şi de răsucire involuntare şi afectează toate categoriile de persoane. Acestea pot avea cauze genetice sau pot fi influenţate de factori precum traumele fizice, de expunerea la  anumite medicamente sau alte aspecte neurologice. Există şi distonia fără cauze etiologice cunoscute, care este asimilată deseori posibilelor cauze genetice, nedemonstrate încă medical.

Este distonia fatală?

Distonia nu afectează intelectul, nu este fatală, dar poate duce la diferite grade de invaliditate.

 

Acest material a fost adaptat de Asociatia de distonie neuromusculara Children’s Joy impreuna cu Desitin după: broşurile Fundaţiei de Cercetare  Medicală a distoniei din  Chicago ( Dystonia Medical Research Foundation – web site: www.dystonia-foundation.org), articolul cu titlul „ Neuromodulation in Dystonia: Current aspects of Deep Brain Stimulation” scris de H-H.Capelle, J.K. Krauss  apărut în vol. 12, nr. 1 din 2009 al  revistei Neuromodulation: Technology at the neural interface şi din revista „Dystonia dialogue” din 2007, 2008 si 2010.