Ce este distonia cervicală?

Distonia cervicală este o afecţiune neurologică în care apar contracţii involuntare ale muşchilor gâtului, ducând la posturi anormale ale gâtului şi capului. Diferiţi termeni sunt  folosiţi pentru a descrie poziţiile torsionate: capul se înclină înainte (anterocollis-4), înapoi (retrocollis-3) şi lateral (torticollis-1,2).

O clasificare mai nouă şi detaliată a tipurilor de distonie cervicală a fost descrisă în publicaţia „Reichel G. Basal Ganglia 1 (2011) 5–12" după cum se vede în imaginea de mai jos :

Unele dintre poziţiile frecvente este când bărbia sau urechea se duc spre umăr în lateral în mod necontrolat. O altă poziţie necontrolată este când unul din umeri de pe partea afectată se ridică spre ureche. De asemenea distonia cervicală poate provoca tremurul în mână sau în braţ.

 

Spasmele pot duce la diferite grade de disconfort şi pot ajunge la dureri insuportabile în zona gâtului (cervical) şi care radiază spre umăr sau spre cap (dureri de cap).

 

Această formă de distonie este cauzată de o funcţionare anormală a ganglionilor bazali, care sunt implicaţi în controlul mişcării. Se presupune că ar fi o dereglare a reacţiilor chimice implicate în transmiterea mesajelor de la o celulă nervoasă la alta din ganglionul bazal şi nu trebuie confundată cu cea de natură ortopedică.