Tratamentul injectabil: Toxina botulinică

Una din primele alegeri ale pacienţilor cu distonie continuă să fie tratamentul cu toxină botulinică, cu injecţii in muşchii distonici. Majoritatea pacienţilor au un beneficiu satisfăcător la injecții repetate. Injecţiile nu sunt dureroase, sunt bine tolerate şi nu au efecte secundare în cazul în care sunt administrate corect. Ocazional pot apărea dificultaţi la înghiţire. Poate avea loc creşterea rezistenţei organismului la această toxină dupa administrări repetate, din cauza apariţiei anticorpilor antitoxină botulinică, dar acest lucru se înregistrează la anumiţi pacienţi, în funcţie de forma afecţiunii de care suferă aceştia (uşoară, medie, gravă).

 

Toxina botulinică este un complex proteic produs de bacteria Clostridium Botulinum. Injectată direct în muşchiul contractat are ca efect relaxarea acestuia. Această toxină este un „dispozitiv de blocare a nervului”, un neuromodulator, care aderă la capetele nervului şi împiedică eliberarea neurotransmiţătorilor (acetilcolina) care activează mușchiul, determinând astfel relaxarea musculară.

 

Neurotransmiţătorii poartă impulsurile nervoase de la creier la muşchi determinând contracţia muşchiului. Când aceştia sunt blocaţi, spasmele musculare sunt reduse sau eliminate. Comercial sunt cunoscute două tipuri de toxină botulinică: de tip A şi de tip B În România se comercializează toxina botulinică tip A.

 

Tipurile de toxină botulinică de tip A existente în acest moment în România sunt:

  • toxina botulinică de tip A conținând per flacon 500 Unităţi  Speywood , producator Ipsen (abobotulinumtoxinA)
  • toxina botulinică de tip A (fara complex de proteine) conținând per flacon 100 Unitati LD50, producător Merz (incobotulinumtoxinA)

 

Înaintea injectării , evaluarea gradului de contracție musculară se face prin examinare clinică şi prin palpare. Electromiograma (EMG) poate confirma sau poate ajuta în stabilirea acestui aspect, dar nefiind obligatorie pentru diagnosticare (în schimb ajută la identificarea cu precizie a mușchilor contractați, fiind utilă în injectarea toxinei botulinice).

 

Administrarea acestor injecții reduce semnificativ durerea pacienților (aproximativ 85%), starea generală a unora din ei se îmbunătățește (cu aproximativ 70%).