00402 1 252 3481
Contact

FAQ Timonil

Tabletele dizolvate de Timonil nu au nici gust, nici miros.

Carbamazepina, substanţa activã din Timonil®, este un binecunoscut antiepileptic eficient şi este folosit în întreaga lume din anii 1960.

În ciuda îndelungatei perioade de utilizare, nu existã nici un studiu controlat despre riscurile particulare ale tratamentului cu carbamazepinã în timpul sarcinii, deoarece acestea nu au putut fi efectuate, se înţelege, din motive etice.

Din experienţa acumulatã pânã acum, nici carbamazepina nici vreun alt anticonvulsivant nu au vreo influenţã negativã asupra sarcinii sau travaliului. Din cauza volumului de distribuţie crescut, nivelele plasmatice scad oarecum în ultimele luni de sarcinã, deşi, în mod normal, acest lucru nu are vreo consecinţã terapeuticã.

Conform bibliografiei, aşa-numitele forme de epilepsie maternã se asociazã cu un risc uşor crescut (în jur de 1,5) de malformaţii, comparativ cu femeile sãnãtoase, adicã în jur de 4-6% faţã de 2-3%. Acest risc este în plus mãrit de antiepileptice, astfel încât, conform lui C. Lauritzen (Centrul de obstetricã şi ginecologie de la Ulm University), carbamazepina este medicamentul preferabil în tratamentul epilepsiei la gravide, pentru cã este cel mai puţin asociat cu risc crescut de malformaţii.

Aşa-numitul „sindrom fetal anticonvulsiv” a fost descris ca având legãturã cu toate antiepilepticele; acesta constã în anomalii minore ale falangelor distale, hipertelurism, piramidã nazalã platã şi epicantus.

Nu a a fost stabilit în ce mãsurã acest grup de simptome este asociat cu antiepilepticele.

În ultimii ani s-au raportat câteva cazuri de spina bifida la copii ai cãror mame fãceau monoterapie cu carbamazepinã. Este imposibil de stabilit astãzi dacã aceste observaţii vor fi confirmate de-a lungul anilor, oricum gravidele sub tratament cu anticonvulsive trebuie supravegheate îndeaproape cu examinãri cu ultrasunete corespunzãtoare şi, dacã este nevoie, amniocentezã.

Este deasemenea recomandatã suplimentarea profilacticã cu acid folic (0,4-4mg / zi) începând dinaintea concepţiei.

De asemenea, este recomandatã administrarea de vitaminã K la gravide (de exemplu Konakion masticabil) 10mg / zi din sãptãmâna 36 ca profilaxie pentru hemoragii cerebrale la nou nãscuţi.

Dupã naştere, în principiu este permisã alãptarea. Carbamazepina este prezentã în laptele matern, dar în cantitãţi nesemnificative pentru nou nãscut.

Dacã nou nãscutul pare sedat, una sau mai multe alãptãri pot fi înlocuite cu biberonul. De obicei nu este necesarã suprimarea alimentaţiei la sân.

Notã importantã:
Decizia de a continua tratamentul în timpul sarcinii şi alãptãrii trebuie luatã individual de cãtre medicul curant, luând în considerare raportul individual risc–beneficiu.

Pânã acum doar puţine studii sunt disponibile pentru acest subiect.

Influenţa carbamazepinei asupra cromozomilor umani a fost investigatã folosind limfocite de la pacienţi epileptici de sex masculin. Testele in vivo nu au confirmat existenţa unor defecte ereditare.

În plus, unele studii au investigat prevalenţa malformaţiilor la copii cu taţi epileptici. Nici o diferenţã nu a fost observatã în legãturã cu mutagenitatea la pacienţi cu sau fãrã terapie anticonvulsivã. În lucrãrile lor, autorii mai menţioneazã câteva studii in vitro şi in vivo ce au arãtat potenţiala mutagenitate a medicamentelor antiepileptice. Totuşi, în acelaşi timp, autorii aratã cã rezultatele acestor studii trebuie tratate cu oarecare reticenţã, deoarece.

Da. Tabletele de Timonil se dizolvă în apă, dar nu complet ca tabletele efervescente, ci rămâne o pulbere fină pe fundul paharului.